SPF
Banner Image

Dr. Lykke Barck og Dr. Marta Laskowski er begge læger på en af Sveriges største afdelinger for hud- og kønssygdomme. De er også skaberne af podcasten, Hudläkerpodden, hvor de deler den seneste forskning inden for hudens verden og forsøger at svare på alle hud-relaterede spørgsmål.

I denne artikel hjælper de med at give os en bedre forståelse for, hvordan vi bedst muligt styrker den beskyttende hudbarriere.

Men hvorfor er det egentlig vigtigt at pleje sin hud og passe godt på den?

Hudens mange egenskaber

Marta giver en beskrivelse af de mange egenskaber og funktioner huden har

”Huden er et komplekst organ, som forsvarer os mod omverdenen. Hudbarrieren skal beskytte kroppen mod alt fra mikroorganismer og UV-stråling til kemiske stoffer. Den hjælper også kroppen med at opretholde væskebalancen, regulere kropstemperaturen samt bidrage til produktionen af D-vitamin.

I huden er der også nervetråde med sanseceller, som sender signaler til hjernen. Når hjernen derefter modtager informationen, kan vi mærke berøring, tryk, varme og kulde.”

Huden har altså mange forskellige funktioner, og særligt hudbarrieren har en vigtig og beskyttende egenskab, som vi skal passe godt på.

Hudens tre lag og deres funktioner

Huden består af tre lag, hvor det yderste hudlag, overhuden, er den primære barrierefunktion. Overhuden indeholder også pigmenter, der beskytter vores hud mod solen. Man kan betragte overhuden som en murstensvæg: Hudcellerne er murstenene, og ceramider, kolesterol og fedtsyrer er mørtlen derimellem, som holder alt på plads.

Det midterste lag, læderhuden er bindevævslaget, som gør huden stærk og elastisk. Det er der, hudens ældning sker. Med alderen vil kollagenet i dette lag nedbrydes, og det er derfor, at der med tiden vil opstå rynker og hudens fasthed vil reduceres.

Endelig har vi underhuden, som virker isolerende, støddæmpende og udgør en energireserve. Det er også i underhuden, at hudens fedtceller findes.

Imagen-1-Unnas-secas-y-estriadas_1

Hvad er hudbarrieren?

Hudbarrieren er altså det yderste lag i huden, der fungerer som en barriere mod ydre påvirkninger, som UV-stråler, bakterier og andre mikroorganismer.

Den naturlige barriere består blandt andet af lipider, som ceramider, kolesterol og fedtsyrer, der hjælper med at holde på fugten og beskytte huden mod dehydrering og irritation.

Hudbarrierens proteiner hjælper med at styrke hudens struktur og gøre den mere modstandsdygtig overfor skadelige stoffer og ydre påvirkninger. Hudbarrierens funktion er derfor ganske enkelt at holde alt det gode inde – og det dårlige ude.

Hvorfor skal vi passe godt på hudbarrieren?

Hudbarrieren er helt afgørende for at opretholde hudens fugtbalance, elasticitet og generelle sundhed.

Hvis hudbarrieren ikke er intakt, vil huden ikke være i stand til at beskytte kroppen mod irritation, betændelse og infektioner. Derfor kan en svækket hudbarriere ofte vise sig som problemer med huden i form af tendens til rødme, kløe, øget sensitivitet og den vil være langt mindre modstandsdygtig overfor ydre påvirkninger.

Lykke beskriver blandt andet, hvordan en svækket hudbarriere kan have indflydelse på huden:

”Videnskabelige studier viser, at ved for eksempel atopisk eksem bliver udbruddene færre, hvis vi ved hjælp af en blødgørende creme hjælper med at bevare hudens normale funktion. En barriere, der ikke har det godt, viser sig i form af en hud, der er tør, stram, sensitiv og/eller mat.”

Sådan styrker du din hudbarriere

Hvis din hudbarriere er svækket, er der heldigvis råd at hente. Med den rette hudpleje og gode vaner, kan du få din hudbarriere styrket.

Det er først og fremmest vigtigt at undgå vaner, der kan være hårdføre for huden. Undgå så vidt muligt udtørrende og skrappe produkter, at bruge meget varmt vand i ansigtet, når du renser huden og at klø eller pille i eventuelle urenheder.

Når det kommer til hudpleje er det vigtigt at bruge en blødgørende creme, der hjælper med at binde fugten til huden. I forbindelse med din hudpleje, har Lykke også et godt råd til, hvilke ingredienser, du kan kigge efter:

”Overdriv ikke hudplejen. Enkelt er bedst, men hvis du har tendens til tør hud, kan du hjælpe huden ved at vælge en creme, der dels indeholder lipider (fedtsyrer) som f.eks. ceramider, og dels en fugtbindende ingrediens som f.eks. carbamid, hyaluronsyre, glycerol eller propylenglykol.

Ceramider udgør hele 50 % af hudens barriere. Mange hudsygdomme som for eksempel psoriasis og atopisk dermatitis er forbundet med tab af ceramider. Uden ceramider svækkes hudens normale funktion, og den kan derfor blive tør.”

Find hudplejeprodukter med ceramider fra CeraVe

Hos CeraVe indeholder alle hudplejeprodukter en unik blanding af tre essentielle ceramider, der er identiske med dem, som findes naturligt i huden.

De hjælper med at genoprette hudens naturlige barriere, holde fugten inde og beskytte huden mod skadelige elementer.

Du kan derfor sammensætte en hudplejerutine med alt fra rens, kropspleje og fugtighedscremer, der hjælper med at styrke din hudbarriere og sikre din hud et optimalt fugtniveau.

Message
Download Chrome